Житлові програми у Великій Британії та Україні

Житлові програми

Спільне володіння у Великобританії:

Якщо через фінансові причини недоступна іпотека на 100% будинку, Британська програма «Help to Buy» («Допоможемо купити»): «Спільне володіння» дає можливість купити частку будинку (від 25% до 75% від вартості будинку) і сплатити орендну плату на частку, що залишилася. Пізніше можна докупити решту частки.

Можна купити будинок через «Help to Buy»: «Спільне володіння» в БританіЇ, якщо:

– сім’я заробляє 80 000 фунтів стерлінгів на рік або менше за межами Лондона, або 90 000 фунтів стерлінгів на рік або менше в Лондоні;

– житло купується вперше, або власник будинку в минулому не можете дозволити собі купити його зараз або існуючий загальний власник хоче переїхати.

За допомогою допомоги «Help to Buy»: «Спільне володіння» можна купити недавно побудований або існуючий будинок через програми перепродажу від житлових асоціацій. Потрібно взяти іпотеку, щоб оплатити свою частку покупної ціни будинку, або фінансувати її за рахунок власних заощаджень. Майно Спільного володіння завжди є орендованим майном.

Пріоритет перед іншими групами буде віддаватися військовослужбовцям через державні схеми спільного володіння. Проте, місцеві ради зі своїми власними програмами житлового будівництва з частковою власністю можуть мати деякі пріоритетні групи, засновані на місцевих потребах в житлі.

Люди з обмеженими можливостями: центр допомоги власникам житла для людей з тривалою інвалідністю (HOLD) може допомогти купити будь-який будинок, який продається на основі спільного володіння, якщо у претендента є довгострокова інвалідність.

Можна подати заявку тільки на HOLD, якщо властивості, доступні через інші схеми домоволодіння, не відповідають потребам людей з обмеженими можливостями, наприклад, якщо потрібна власність на першому поверсі.

Люди похилого віку можуть отримати допомогу від іншої схеми володіння житлом, яка називається «Спільне володіння для літніх людей», якщо особі виповнилося 55 років.

Вона працює так само, як і загальна схема Спільного володіння, але при цьому можливо купити тільки до 75% свого будинку. Володіючи 75%, платити орендну плату за частку, що залишилася не доведеться.

Программа «Доступне житло» в Україні:

Участь в програмі «Доступне житло».

За даними ДФСМЖБ, програмою «Доступне житло» можуть скористатися громадяни (сім’ї):

– перебувають на обліку особи, які потребують поліпшення житлових умов;

– особи, які не мають права власності на житлову нерухомість (без урахування житла, яке знаходиться на тимчасово окупованій території);

– особи, які володіють житловою нерухомістю площею не більше 13,65 кв. м.

Середньомісячний сукупний грошовий дохід зазначених категорій громадян і членів їх сімей з розрахунку на одну особу не повинен перевищувати 5-кратний розмір середньомісячної зарплати у відповідному регіоні, розрахований за даними Держстату.

Розмір державної підтримки на придбання житла становить:

– 30% для громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

– 50% для громадян, на яких поширюється дія пп. 19 і 20 ч. І статті 6, пп. 10-14 ч. ІІ статті 7 і абзаців 4, 6, 8 п. 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– 50% для внутрішньо переміщених осіб.

Розмір держпідтримки громадянам вираховується, враховуючи:

площа – 21 кв. м загальної житлової площі на одну людину + 10,5 кв. м на сім’ю;

не більше граничної вартості 1 кв. м загальної площі житла для населеного пункту за місцем розташування житла.

Потім необхідно підібрати відповідні документи в ДФСМЖБ.

Завершальний етап – вибір квартири з Переліку об’єктів житлового будівництва (певного Міжвідомчою комісією Мінрегіону) відповідно до місця реєстрації / проживання учасника програми.

Після цього необхідно підписати договір з регіональним управлінням ДФСМЖБ.

Далі буде!

Leave a Reply